Staklene fasade

Nezaobilazni dio moderne arhitekture

•ispunjavaju brojne zahtjeve statike, dizajna i funkcionalnosti

•neograničena kreativnost izvedbi, a objektidobijaju prepoznatljiv izgled

Ovakvi moderni sistemi fasada najčešće se koriste na ekskluzivnim stambenim i poslovnim objektima. Nosiva struktura je aluminijska sa pokrovom od staklenih ploča, koje se dijele na nekoliko tipova: strukturalne, polustrukturalne i kontinuirane fasade. Staklene fasade u kombinaciji sa aluminijskim panelima i nosivom strukturom pružaju arhitektima ogromne mogućnosti za kreativno oblikovanje. Nude estetsku raznovrsnost i funkcionalnost. U njih se mogu ugraditi pokretni dijelovi kao što su vrata i prozori.

Staklene fasade se sastoje od staklenih ploča koje se izrađuju od sigurnosnog stakla. Staklo nema karakteristiku toplinske izolacije, pa se na mjestu ostakljenja pojavljuje problem gu bitka topline. Najbolje karakteristike toplinske izolacije možemo postići IZO-staklom sa poboljšanim karakteristikama unutar samog prostora između dva stakla.

Razlikujemo nekoliko vrsta staklenih fasada:

Strukturalne fasade

Izrađuju se bez vidljivih aluminijskih nosivih profila, na koji se stakla montiraju lijepljenjem.

Polustrukturalne fasade

Aluminijski profili su vidljivi po rubovima elemenata minimalnom širinom. Kod ovih fasada se upotrebljava reflektirajuće IZO staklo ili staklo u boji.

Kontinuirane fasade

Polja kontinuirane fasade mogu biti ispunjena staklom, panelima ili drugim materijalima. Različitim izvedbama kontinuirane fasade,možemo naglasiti horizontalni ili vertikalni smjer na plohi objekta tj., istaknuti njegovu visinu ili širinu. Polja unutar fasade mogu biti i otvarajuća, zaokretna, otklopna i si.

Staklene fasade

  • Dubina okvira: 88 – 270 mm
  • Širina okvira: 60 mm
  • Vidljiva širina lajsne: 60 mm
  • Dubina ispune: Standardna